أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: 75. Surah al-Qiyâmah الخميس 27 أبريل 2017, 6:02 pm | |
| 75. Surah al-Qiyâmah [ZMARTWYCHWSTANIE, objawiona w Mekce] W imię Boga Litościwego i Miłosiernego. 1. Nie będę przysięgał na dzień ogólnego zmartwychwstania. 2. Ani na duszę czyniąca sobie zarzuty. 3. Czyż mniema człowiek, że nie mogę zebrać w całość jego kości? 4. Mocen jestem to uczynić, zbiorę nawet wszystkie członki jego palcy. 5. Lecz człowiek niewierny chce aby to było mu łajnem. 6. I zaprzecza zapytując: Ten dzień zmartwychwstania, kiedyż Nastąpi? 7. Przyjdzie on jak błyskawica, i zaćmi wasze oczy swym blaskiem. 8. Zaćmi księżyc. 9. I połączy go z słońcem, odpowiadaj im. 10. Niewierni wówczas rzekną: Trzeba uciekać. 11. Ale nie znajdą nigdzie schronienia i miejsca na przytułek. 12. Bo tylko Bóg mógłby ich od tego uwolnić. 13. W ten dzień zapytywani będą ludzie, jakie mają grzechy co opuścili w Boskich posługach; 14. Lecz wówczas nic nie odpowiedzą, a tylko będą spoglądać na swe ciało, bo członki ich dadzą na wszystko zaspokające odpowiedzi; 15. Jeśliby się chcieli wymawiać przyczynami, te przyjętemi nie będą. 16. Nie męcz twego języka, [Muhammadzie]! powtarzając objawienie; nie spiesz się zbytnie z obawy abyś nie zapomniał tego co ci objawiono. 17. Do mnie należy połączyć te wszystkie części i powtórzyć jak należy. 18. Gdy ci czytam księgę przez Anioła Gabryela, idź za jego przepisami. 19. Ja ci je także następnie objaśnię. 20. Złem jest, gdy oddajecie się zbytecznym namiętnościom, i przyzwyczajacie się do życia tego doczesnego świata. 21. A zaniedbujecie przyszłość (życie wieczne). 22. W tym dniu, jedne twarze będą świeże i jaśniejące, 23. Wzdychające do Boga. 24. A drugie czarne i brudne. 25. Te odwracać się będą gdy padnie na nie klęska. 26. Tak bezwątpienia, kiedy dusza podstąpi do gardła. 27. Kiedy wszyscy do koła wołać będą: Któż nam da pomoc? 28. Gdy człowiek pojmie, że nadeszła chwila ostatnia. 29. Wtenczas zapląta się noga grzesznika za nogę. 30. I on popędzonym zostanie gwałtem do Boga; 31. Za to, że w Niego nie wierzył, i nie oddawał Mu chwały w modlitwach. 32. Że bluźnił przeciw świętemu Koranowi; odwracał twarz swoją od Mahometa. 33. Potem urągając się z niego szedł do podobnych sobie. 34. Tymczasem nadchodzi godzina i już jest blizka. 35. Coraz jest bliższa i jeszcze bliższa. 36. Czyliż człowiek mniema, iż jest stworzonym na próżno? 37. Czyż nie byliście kroplą wody, dwóch odmiennych rodzai, z której w żywocie matki stała się krew skrzepła. 38. Nie uformowałże was Bóg z tej krwi, nic nadałże ciałom waszym stosownego kształtu? 39. Nie wyprowadziłże z niczego dwojga pierwszych ludzi? 40. Twórca całego rodzaju ludzkiego, czyż nie będzie miał mocy do wskrzeszenia umarłych? |
|