أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: Al-Muddaththir الخميس 03 يناير 2019, 6:28 pm | |
| Al-Muddaththir Makkan Ve jménu Boha milosrdného, slitovného. (1) Ty rouchem přikrytý! (2) Vstaň a varuj, (3) Pána svého oslavuj, (4) svůj oděv očišťuj, (5) hněvu Božího se varuj, (6) kvůli rozmnožování zisku neuštědřuj (7) a při Pánu svém trpělivě stůj! (8) Až zatroubeno bude pozounem, (9) ten den bude věru těžkým dnem, (10) pro nevěřící nelehkým břemenem. (11) Nech Mne s tím, jehož jsem Já jediný stvořil, (12) jemuž jsem majetek rozsáhlý daroval (13) a syny zde přítomné uštědřil (14) a jemuž jsem vše hladce uhladil, (15) a on pak ještě dychtí, abych více mu dal! (16) Však pozor! Vždyť proti Našim znamením on brojí, (17) však vyženu ho na vrch příkrý! (18) On věru vymýšlel a rozhodoval, (19) ať tedy zhyne tak, jak rozhodoval! (20) A znovu: ať tedy zhyne tak, jak rozhodoval! (21) Potom kol sebe se rozhlížel, (22) pak zamračil se a nasupil, (23) nakonec zády se obrátil a pyšně odcházel (24) a pravil: "To není leč kouzlo osvojené (25) a slova jen bytosti smrtelné!" (26) Sežehnu však já jej v ohni Saqaru! (27) Víš ty vůbec, co je to Saqar? (28) Nic nenechá a nic nepustí (29) a kůži smrtelníkům spálí (30) a devatenáct andělů nad ním bdí. (31) A za strážce pekla jsme pouze anděly určili a jejich počet jen pro pokušení nevěřících stanovili, aby ti, jímž dostalo se Písma, se utvrdili a rozmnožila se víra těch, kdož uvěřili, a aby věřící a ti, jimž Písmo bylo dáno, nepochybovali a aby ti, v jejichž srdcích nemoc je, a také nevěřící pravili: "Co chtěl Bůh tímto příkladem říci?" Takto Bůh zbloudit nechává, koho chce, a vede cestou přímou, koho chce. A nikdo kromě Něho nezná vojska Pána tvého. A není toto leč připomenutí smrtelníkům! (32) Však pozor! Při měsíci, (33) při noci, když ustupuje, (34) při úsvitu, když se rozjasňuje! (35) Saqar je věru jeden z trestů největších, (36) jako varování smrtelníkům daný, (37) těm z vás, kdož chtějí k víře vpředu jít anebo se chtějí opozdit. (38) Každá duše je ručitelkou toho, co si sama vysloužila, (39) kromě lidi po pravici, (40) kteří v zahradách vzájemně se budou ptát (41) na hříšníky: (42) "Co přivedlo vás do Saqaru?" (43) odvětí: "Nebyli jsme mezi modlitbu konajícími (44) ani mezi nuzné krmícími, (45) ale tlachali jsme mezi tlachajícími (46) a den soudný jsme za lež prohlásili, (47) až přišla na nás tato jistota!" (48) A nebude jim nic platná přímluva přímluvců! (49) Co s nimi je, že se odvracejí od připomenutí, (50) jako by byli osly splašenými, (51) před lvem prchajícími? (52) Věru, chce každý z nich, aby svitky rozevřené mu byly přineseny? (53) Však pozor! Oni se naopak neobávají života budoucího. (54) Však pozor! Toto jest připomenutí, (55) a kdo chce, ať na ně si vzpomene! (56) Však vzpomenou si jen tehdy, když Bůh si to bude přát a Jemu náleží, aby se Ho báli, a Jemu patří odpuštění dát! |
|