أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: Al-Qalam الأحد 19 مارس 2017, 6:50 am | |
| Al-Qalam Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, [68:1] Nun. Tako Mi kalema i onoga što oni pišu, [68:2] ti nisi, milošću Gospodara svoga, lud; [68:3] ti ćeš, sigurno, nagradu neprekidnu dobiti [68:4] jer ti si, zaista, najljepše ćudi [68:5] i ti ćeš vidjeti, a i oni će vidjeti, [68:6] ko je od vas lud. [68:7] Gospodar tvoj dobro zna onoga koji je s puta Njegova skrenuo i on dobro zna one koji su na Pravome putu, [68:8] zato ne slušaj one koji neće da vjeruju, [68:9] oni bi jedva dočekali da ti popustiš, pa bi i oni popustili, [68:10] i ne slušaj nijednog krivokletnika, prezrena, [68:11] klevetnika, onoga koji tuđe riječi prenosi, [68:12] škrca, nasilnika, velikog grješnika, [68:13] surova i, osim toga, u tuđe pleme uljeza, [68:14] samo zato što je bogat i što ima mnogo sinova, [68:15] koji govori, kad mu se ajeti Naši kazuju: "To su samo naroda drevnih priče!" [68:16] Na nos ćemo Mi njemu biljeg utisnuti! [68:17] Mi smo ih na kušnju stavili, kao što smo vlasnike jedne bašče na kušnju stavili kad su se zakleli da će je, sigurno, rano izjutra obrati [68:18] a nisu rekli: "Ako Bog da!" [68:19] I dok su oni spavali, nju od Gospodara tvoga zadesi nesreća [68:20] i ona osvanu opustošena. [68:21] A u zoru oni su jedni druge dozivali: [68:22] Poranite u bašču svoju ako je mislite obrati! [68:23] I oni krenuše tiho razgovarajući: [68:24] Neka vam danas u nju nikako nijedan siromah ne ulazi! [68:25] I oni poraniše uvjereni da će moći to provesti, [68:26] a kad je ugledaše, povikaše: "Mi smo zalutali; [68:27] ali ne, ne - svega smo lišeni!" [68:28] Ponajbolji između njih reče: "Nisam li vam ja govorio da je trebalo na Allaha misliti!" [68:29] Hvaljen neka je Gospodar naš! - "mi smo, uistinu, nepravedni bili!" [68:30] I onda počeše jedni druge koriti. [68:31] Teško nama! - govorili su - "mi smo, zaista, obijesni bili; [68:32] Gospodar naš nam može bolju od nje dati, samo od Gospodara našeg mi se nadamo naknadi!" [68:33] Eto takva je bila kazna, a na onome je svijetu je, nek znaju, kazna još veća! [68:34] Za one koji se budu bojali Allaha biće, zaista, dženneti uživanja u Gospodara njihova - [68:35] zar ćemo muslimane sa nevjernicima izjednačiti?! [68:36] Šta vam je, kako rasuđujete? [68:37] Imate li vi Knjigu, pa u njoj čitate [68:38] da ćete imati ono što vi izaberete? [68:39] Ili, zar smo vam se zakleli zakletvama koje će do Sudnjeg dana vrijediti da ćete ono što vi odredite imati? [68:40] Upitaj ih ko je od njih jamac za to. [68:41] Ili, imaju li oni druge jamce? Pa neka jamce svoje dovedu, ako govore istinu. [68:42] Na Dan kada bude nepodnošljivo i kada budu pozvani da licem na tle padnu pa ne budu mogli, [68:43] oborenih pogleda i sasvim poniženi biće nevjernici - a bili su pozivani da licem na tle padaju dok su živi i zdravi bili. [68:44] Zato ostavi Mene i one koji ovaj Govor poriču, Mi ćemo ih postepeno odakle se i ne nadaju patnji približavati [68:45] i vremena im davati, jer je obmana Moja, zaista, jaka! [68:46] Tražiš li ti od njih nagradu, pa su nametom opterećeni? [68:47] Ili je u njih iskonska knjiga, pa prepisuju? [68:48] Ti strpljivo čekaj presudu Gospodara svoga i ne budi kao Zunnun koji je u ogorčenju zavapio. [68:49] I da ga nije stigla Allahova milost, na pusto mjesto bi izbačen bio* i prijekor bi zaslužio, [68:50] ali, Gospodar njegov ga je odabrao i učinio ga jednim od onih koji su dobri. [68:51] Skoro da te nevjernici pogledima svojim obore kad Kur’an slušaju, govoreći: "On je, uistinu, luda!" [68:52] A Kur’an je svijetu cijelome opomena! |
|