|
| 50 - Sura Kaf | |
| | كاتب الموضوع | رسالة |
---|
أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: 50 - Sura Kaf الأحد 30 أكتوبر 2022, 11:31 pm | |
| 50 - Sura Kaf S imenom Allaha, Svemilosnog, Milostivog! (1) Kaf, tako Mi Kur'ana veličanstvenog! (2) Oni se još i čude što im je kao upozoritelj došao jedan od njih, pa nevjernici govore: "To je nešto čudno! (3) Zar kad pomremo i zemlja postanemo?! Nezamisliv je to povratak." (4) Mi znamo šta će od njih zemlja uništiti, u Nas je Knjiga koja sve čuva. (5) Oni, međutim, poriču Istinu koja im dolazi i oni su smeteni. (6) A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? - kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema pukotina. (7) A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali i dali da iz nje niče raznovrsno, prekrasno bilje. (8) To je zbog toga da bi uvidio i opomenut bio svaki rob koji se Gospodaru svome pokajnički obraća i pokorava. (9) Mi s neba spuštamo blagoslovljenu vodu i činimo da uz pomoć njenu niču vrtovi i žito koje se žanje, (10) i visoke palme u kojih su zameci nagomilani jedni iznad drugih, (11) kao opskrbu robovima svim, a Mi njome i mrtvi predjele oživljavamo; tako će i proživljenje biti. (12) Prije njih poricao je narod Nuhov i stanovnici Ressa i Semud. (13) I Ad i narod faraonov i narod Lutov, (14) I stanovnici Ejke i narod Tubbe'a; svi su oni poslanike lažnim smatrali, pa se Moja prijetnja obistinila. (15) Pa zar smo nakon stvaranja prvog nemoćni postali?! Ne, ali oni u ponovno stvaranje sumnjaju. (16) Mi smo stvorili čovjeka i znamo što mu duša njegova šapće, i Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice. (17) Kad dvojica prihvatitelja prihvataju: jedan zdesna, a jedan slijeva sjedi. (18) On ne izusti nijednu riječ, a da pored njega nema nadziratelj spremni. (19) Smrtne muke će zbilja doći - to je ono od čega si bježao, (20) i u rog će biti puhnuto - to je Dan prijetnje. (21) I svako će doći, a s njim vodič i svjedok. (22) Ti nisi mario za ovo pa smo skinuli koprenu tvoju, danas ti je oštar vid. (23) A pratilac njegov će reći: "Ovo što je kod mene, spremno je." (24) Bacite vas dvojica u Džehennem svakog poricatelja, prkosnika (25) koji je branio da se čine dobra djela i koji je prelazio granicu i sumnjičav bio.
|
| | | أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: رد: 50 - Sura Kaf الأحد 30 أكتوبر 2022, 11:35 pm | |
| (26) Koji je, pored Allaha, drugog boga prihvatio, zato ga bacite u patnju žestoku. (27) A drugi pratilac njegov će reći: "Gospodaru naš, ja ga nisam silom zvao, sam je u velikoj zabludi bio." (28) "Ne prepirite se preda Mnom", reći će On, "još davno sam vam zaprijetio. (29) Moja riječ se ne mijenja i Ja nisam prema robovima Svojim nepravedan." (30) Na Dan kada upitamo Džehennem: "Jesi li se napunio?" On će odgovoriti: "Ima li još?" (31) A Džennet će biti primaknut bogobojaznima, neće biti ni od jednog daleko. (32) "Ovo je ono što vam je obećano, svakome onome ko se Allahu pokajnički obraćao i čuvaran bio. (33) Koji se Svemilosnog u osami bojao, i koji je srca pokajničkog i pokornog došao. (34) Uđite u njega, sa selamom, spašeni. Ovo je Dan vječnosti!" (35) U njemu će imati što god zažele, a kod Nas ima i više. (36) A koliko smo naroda prije ovih uništili, koji su moćniji od njih bili, pa su po svijetu tragali - mjesta spasenja ima li?! (37) U tome je, zaista, opomena za onoga ko razum ima, ili ko sluša, a priseban je. (38) Mi smo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je između njih - za šest dana, i nije Nas ophrvao nikakav umor. (39) Zato strpljivo podnosi ono što oni govore i slavi i veličaj Gospodara svoga i zahvaljuj Mu prije sunčeva izlaska i prije zalaska. (40) I slavi i veličaj Ga noću i poslije obavljanja namaza. (41) I osluškuj Dan kada će glasnik pozvati iz mjesta koje je blizu. (42) Dan kada će oni, uistinu, čuti glas - to će biti Dan izlaska. (43) Mi, zaista, dajemo život i dajemo smrt i kod Nas je konačno odredište. (44) A na Dan kada će nad njima zemlja popucati oni će žurno izići; bit će to oživljenje za Nas lahko. (45) Mi najbolje znamo šta oni govore; ti ih ne možeš prisiliti, nego podsjeti Kur'anom onoga koji se prijetnje Moje boji.
|
| | | | 50 - Sura Kaf | |
|
مواضيع مماثلة | |
|
| صلاحيات هذا المنتدى: | لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
| |
| |
| |