|
| 36 - Sura Ja-Sin | |
| | كاتب الموضوع | رسالة |
---|
أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: 36 - Sura Ja-Sin الأحد 30 أكتوبر 2022, 6:08 am | |
| 36 - Sura Ja-Sin S imenom Allaha, Svemilosnog, Milostivog! (1) Ja-sin. (2) Tako Mi Kur'ana usavršenog, (3) ti si, uistinu, jedan od poslanih, (4) na Pravom putu. (5) On - Kur'an je objava Silnoga i Milostivoga, (6) da upozoravaš narod čiji preci nisu bili upozoravani, pa je nehajan! (7) O većini njih već se obistinila Riječ - pa oni neće vjerovati. (8) Mi smo na njihove vratove sindžire "stavili", a ruke su im na podbratke "privezane" - pa su oni glava zadignutih, (9) ispred i iza njih smo pregradu metnuli i na oči im koprenu stavili - pa oni ne vide, (10) i njima je svejedno upozoravao ih ti ili ih ne upozoravao, oni neće vjerovati. (11) Tvoje upozoravanje koristi samo onome koji Opomenu slijedi i Svemilosnog se boji, i kada ga niko ne vidi; njega obraduj oprostom i nagradom lijepom! (12) Mi, zaista, mrtve oživljavamo i Mi bilježimo ono što su uradili i tragove koje iza sebe ostave; sve smo Mi to u Knjizi jasnoj pobrojali. (13) Navedi im kao primjer stanovnike jednog naselja kad su im došli poslanici; (14) kad im Mi poslasmo dvojicu, ali ih oni lažnim smatraše, i pojačasmo trećim, pa rekoše: "Mi smo, zaista, vama poslani!" (15) "Vi ste ljudi kao i mi", oni odgovoriše, "Svemilosni nije objavio ništa; vi neistinu govorite!" (16) "Gospodar naš zna da smo, doista, vama poslani", rekoše oni, (17) "i dužni smo samo da jasno obznanimo." (18) Oni rekoše: "Mi slutimo da nam nesreću donosite; ako se ne okanite, kamenovat ćemo vas i sigurno će vas zadesiti bolna patnja od nas." (19) "Vaša zloslutnja je s vama!", rekoše oni. "Zar zato što ste upozoreni?! Štaviše, vi ste narod koji svaku mjeru prelazi !" (20) I s kraja grada žurno dođe jedan čovjek i reče: "O narode moj, slijedite one koji su poslani, (21) slijedite one koji od vas ne traže nikakvu nagradu, a i sami slijede Uputu! (22) Zašto da ne budem u ibadetu Onome Koji me je stvorio, a Njemu ćete biti vraćeni?! (23) Zar da prihvatim druge bogove mimo Njega?! Ako Svemilosni hoće da me snađe neko zlo, njihovo posredovanje neće mi biti ni od kakve koristi i oni me neće moći spasiti, (24) a sigurno bih tada u očitoj zabludi bio; (25) ja vjerujem u Gospodara vašeg, čujte me!" |
| | | أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: رد: 36 - Sura Ja-Sin الأحد 30 أكتوبر 2022, 6:09 am | |
| (26) I bi rečeno: "Uđi u Džennet!" - a on reče: "Kad bi narod moj samo znao (27) zašto mi je Gospodar moj oprostio i učinio da budem među počastvovanim!" (28) I protiv naroda njegova, poslije njega, Mi nismo vojsku s neba poslali, niti smo je inače slali, (29) samo je bio jedan užasan krik, i oni odjednom utrnuti - pomrli. (30) O ljudske žalosti! Nijedan poslanik im nije došao a da ga nisu izrugivali. (31) Kako oni ne uvide koliko smo prije njih naroda uništili i da im se oni neće vratiti, (32) a svi oni bit će zajedno pred Nas dovedeni. (33) Znak im je mrtva zemlja: Mi joj život dajemo i činimo da iz nje niče žito pa ga oni jedu; (34) Mi smo po njoj stvorili bašče, palmike i vinograde, i učinili da iz nje izvori izviru, (35) da oni jedu plodove njihove - a nisu to ruke njihove privrijedile - pa zašto neće da budu zahvalni?! (36) Neka je slavljen i Uzvišen Onaj Koji je u svemu parove stvorio: u onome što iz zemlje niče, u njima samima, i u onome što oni ne znaju! (37) I noć im je znak. Odvajamo od nje dan i oni odjednom u mraku. (38) I Sunce se kreće do svoga staništa, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg. (39) I Mjesecu smo odredili položaje; i on se uvijek ponovo vraća kao stari savijeni palmin prut. (40) Niti Sunce može Mjesec dostići, niti noć dan preteći, svi oni u svemiru plove. (41) Znak im je i to što smo pretke njihove u lađi krcatoj prevezli (42) i što smo za njih, slične njoj, stvorili, ono na čemu se voze. (43) I ako želimo, Mi ih potopima, i niko im u pomoć neće priteći, niti će biti izbavljeni (44) osim Našom milošću, i da bi do roka određenog uživali. (45) A kad im se rekne: "Bojte se onoga što se prije vas dogodilo i onoga što vas čeka da biste pomilovani bili . (46) I ne dođe im nijedan znak od znakova Gospodara njihova kojem oni leđa ne okrenuše. (47) A kad im se kaže: "Udjeljujte od onoga što vam Allah daje'', onda nevjernici govore onima koji vjeruju: "Zar da hranimo onoga koga je Allah, da je htio, mogao nahraniti? Vi ste, uistinu, u jasnoj zabludi!" (48) I govore: "Kad će već jednom to obećanje, ako istinu govorite. (49) A ne čekaju drugo do jedan strašni zvuk koji će ih, dok se budu jedni s drugima prepirali, obuzeti, (50) pa neće moći ništa oporučiti, niti se porodici svojoj vratiti.
|
| موضوع: رد: 36 - Sura Ja-Sin الأحد 30 أكتوبر 2022, 6:11 am | |
| (51) I puhnut će se u rog, a oni iz grobova prema Gospodaru svome hrle. (52) Reći će: "Teško nama! Ko nas iz naših grobova oživi "Ovo je ono što je obećao Svemilosni, a poslanici su istinu govorili!" (53) Bit će to samo jedan strašni zvuk, a oni pred Nas svi dovedeni. (54) Danas se nikome neće zulum učiniti i vi ćete, samo prema onom kako ste radili, nagrađeni biti. (55) Doista će stanovnici Dženneta taj dan biti zauzeti, u nasladama uživajući, (56) oni i supruge njihove bit će u hladovini na ukrašenim divanima naslonjeni, (57) u njemu će imati voća, i ono što budu željeli. (58) "Selam vama!" - bit će riječi Gospodara Milostivog. (59) "A vi, o prestupnici, danas se odvojite! (60) O sinovi Ademovi, zar vam nisam naredio: Ne obožavajte šejtana, on vam je neprijatelj otvoreni, (61) već ibadet činite Meni; to je Put pravi. (62) On je mnoge od vas u zabludu odveo, kako niste razumjeli?! (63) Ovo je Džehennem koji vam je obećan, (64) uđite danas u njega i vrelinu njegovu trpite zato što ste poricali!" (65) Danas ćemo im usta zapečatiti, ruke njihove će Nam govoriti, a noge njihove će o onom što su radili svjedočiti. (66) Da smo htjeli, oči bi njihove poravnali - slijepim ih učinili, pa kad bi na put pošli, kako bi vidjeli?! (67) A da smo htjeli, mogli smo ih na mjestu na kome su u nešto pretvoriti, pa ne bi mogli ni naprijed ni nazad ići. (68) I Onome kome dug život damo, Mi mu izgled nagore izmijenimo. Zar oni ne razumiju? (69) Mi Poslanika nismo pjesništvu učili, to mu ne priliči. Ovo je samo pouka - Kur'an jasni, (70) da upozorava onoga ko živ je, i da se Riječ o kazni za nevjernike obistini. (71) Kako oni ne vide da Mi sami, od onoga što su Naše ruke učinile, njima stoku stvaramo i da oni njome raspolažu kao vlasnici! (72) i da smo im dali da se njome služe - na nekima jašu, a nekima se hrane, (73) i drugih koristi od nje imaju, i pića, pa zašto nisu zahvalni?! (74) I pored Allaha druge kao bogove prihvataju ne bi li potpomognuti bili; (75) oni im, međutim, neće moći pomoći, a oni su im vojska poslušna.
|
| موضوع: رد: 36 - Sura Ja-Sin الأحد 30 أكتوبر 2022, 6:12 am | |
| (76) I nek te ne žaloste riječi njihove; Mi, doista, znamo i ono što oni kriju i ono što pokazuju. (77) Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo, i opet otvoreno osporava, (78) i Nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren, i govori: "Ko će oživiti kosti, kad budu truhle?" (79) Reci: "Oživit će ih Onaj Koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio, (80) Onaj Koji vam iz zelenog drveća vatru stvara i vi njome potpaljujete." (81) Zar Onaj Koji je stvorio nebesa i Zemlju nije kadar stvoriti njima slične? Jeste, On je Stvoritelj, Sveznajući. (82) A Njegova naredba, kada nešto hoće, jeste da samo za to rekne: "Budi!" - i ono bude. (83) Pa neka je uzvišen Onaj u Čijoj je ruci vlast nad svim, i Njemu ćete vraćeni biti!
|
| | | | 36 - Sura Ja-Sin | |
|
مواضيع مماثلة | |
|
| صلاحيات هذا المنتدى: | لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
| |
| |
| |