أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: Al-Insân الأحد 19 مارس 2017, 4:24 pm | |
| Al-Insân Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, [76:1] Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio spomena vrijedan? [76:2] Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi; [76:3] Mi mu na Pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti; [76:4] Mi smo za nevjernike okove i sindžire i oganj razbuktali pripremili. [76:5] Čestiti će iz pehara piti kamforom začinjeno piće [76:6] sa izvora iz kojeg će samo Allahovi štićenici piti, i koji će kuda hoće bez muke razvoditi. [76:7] Oni su zavjet ispunjavali plašeći se Dana čija će kob svuda prisutna biti, [76:8] i hranu su davali - mada su je i sami željeli - siromahu i siročetu i sužnju. [76:9] Mi vas samo za Allahovu ljubav hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo! [76:10] Mi se Gospodara našeg bojimo, onog Dana kada će lica smrknuta i namrgođena biti." [76:11] I njih će Allah strahote toga Dana sačuvati i blaženstvo i radost im darovati [76:12] i Džennetom i svilom ih za ono što su trpjeli nagraditi: [76:13] naslonjeni na divanima, oni u njemu ni mraz ni žegu neće osjetiti, [76:14] i blizu će im hladovina njegova biti, a plodovi njegovi će im na dohvat ruke stajati. [76:15] Služiće ih iz srebrenih posuda i čaša prozirnih, [76:16] prozirnih, od srebra, čiju će veličinu prema željama njihovim odrediti. [76:17] U njemu će iz čaše piće inbirom* začinjeno piti [76:18] sa izvora u Džennetu, koji će se Selsebil zvati. [76:19] Služiće ih vječno mlada posluga - da ih vidiš, pomislio bi da su biser prosuti. [76:20] I kud god pogledaš, vidjećeš udobnost i carstvo prostrano. [76:21] Na njima će biti odijela od tanke zelene svile, i od teške svile, nakićeni narukvicama od srebra, i daće im Gospodar njihov da piju čisto piće. [76:22] To vam je nagrada; vaš trud je dostojan blagodarnosti! [76:23] Od vremena do vremena Mi objavljujemo Kur’an tebi, [76:24] zato izdrži do odluke Gospodara tvoga, i ne slušaj ni grješnika ni nevjernika njihova! [76:25] I spominji ime Gospodara svoga ujutro i predvečer, [76:26] i u jednom dijelu noći radi njega molitvu obavljaj, i dugo ga noću hvali? [76:27] A ovi, oni život na ovom svijetu vole doista, a ništa ih se ne tiče Dan tegobni, koji ih čeka. [76:28] Mi ih stvaramo i zglobove im vezujemo, a ako htjednemo, zamijenićemo ih njima sličnim. [76:29] Ovo je pouka, pa ko hoće držaće se puta koji Gospodaru njegovu vodi - [76:30] a vi ćete htjeti samo ono što Allah hoće - Allah, uistinu, sve zna i mudar je, [76:31] On koga hoće uvodi u milost Svoju, a nevjernicima je pripremio tešku patnju. |
|