أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: Al-Jinn الأحد 19 مارس 2017, 7:20 am | |
| Al-Jinn Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, [72:1] Reci: ”Meni je objavljeno da je nekoliko džina prisluškivalo i reklo: ’Mi smo, doista Kur’an, koji izaziva divljenje, slušali, [72:2] koji na pravi put upućuje - i mi smo u nj povjerovali i više nikoga nećemo Gospodaru našem ravnim smatrati’, [72:3] a On nije - neka uzvišeno bude dostojanstvo Gospodara našeg! - uzeo sebi ni druge ni djeteta; [72:4] jedan naš bezumnik je o Allahu laži govorio, [72:5] a mi smo mislili da ni ljudi ni džini o Allahu laži ne govore; [72:6] i bilo je ljudi koji su pomoć od džina tražili, pa su im tako obijest povećali; [72:7] i oni misle, kao što i vi mislite, da Allah nikoga neće oživiti; [72:8] i mi smo nastojali da nebo dotaknemo i utvrdili smo da je moćnih čuvara i zvijezda padalica puno; [72:9] i sjedili smo okolo njega po busijama da bismo što čuli, ali će onaj, ko sada prisluškuje, na zvijezdu padalicu koja vreba naići; [72:10] i mi ne znamo da li se onima na Zemlji želi zlo ili im Gospodar njihov želi dobro; [72:11] a među nama ima i dobrih i onih koji to nisu, ima nas vrsta različitih; [72:12] i mi znamo da ne možemo Allahu na Zemlji umaći i da od Njega ne možemo pobjeći; [72:13] i mi smo, čim smo Kur’an čuli, u nj povjerovali; a ko u Gospodara svoga vjeruje, ni štete ni nepravde ne treba se bojati; [72:14] i ima nas muslimana, a ima nas zalutalih; oni koji islam prihvate Pravi put su izabrali, [72:15] a nevjernici će u Džehennemu gorivo biti." [72:16] A da se Pravog puta drže, Mi bismo ih vodom obilnom pojili, [72:17] da bismo ih time na kušnju stavili; a onoga ko neće da se Gospodaru svome klanja On će u patnju tešku uvesti. [72:18] Džamije su Allaha radi, i ne molite se, pored Allaha, nikome! [72:19] A kad je Allahov rob ustao da mu se pomoli, oni su se u gomilama oko njega tiskati stali. [72:20] Reci: "Ja se samo Gospodaru svome klanjam, i nikoga njemu ravnim ne smatram." [72:21] Reci: "Ja nisam u stanju da od vas kakvu štetu otklonim niti da nekom od vas kakvu korist pribavim." [72:22] Reci: "Mene niko od Allahove kazne ne može u zaštitu uzeti; samo u Njega ja mogu utočište naći - [72:23] samo mogu oglasiti ono što je od Allaha i poslanice Njegove." A onoga koji Allahu i Poslaniku Njegovu ne bude poslušan sigurno čeka vatra džehennemska; u njoj će vječno i zauvijek ostati. [72:24] I kada oni dožive ono čime im se prijeti, saznaće ko je slabiji i brojem manji. [72:25] Reci: "Ja ne znam da li će uskoro biti ono čime vam se prijeti ili je Gospodar moj odredio da će to poslije dugo vremena biti, [72:26] On tajne zna i On tajne svoje ne otkriva nikome, [72:27] osim onome koga On za poslanika odabere; zato On i ispred njega i iza njega postavlja one koji će ga čuvati [72:28] da bi pokazao da su poslanice Gospodara svoga dostavili, On u tančine zna ono što je u njih, On zna broj svega što postoji. |
|