أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: Al-Qamar الأحد 19 مارس 2017, 6:21 am | |
| Al-Qamar Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, [54:1] Bliži se Čas i Mjesec se raspolutio! - [54:2] a oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: "Čarolija neprestana!" [54:3] Oni ne vjeruju i povode se za prohtjevima svojim, a sve je već određeno. [54:4] i dolaze im vijesti koje ih trebaju odvratiti - [54:5] mudrost savršena, ali opomene ne koriste, [54:6] zato se okreni od njih! Na Dan kad ih glasnik pozove na nešto užasno [54:7] oni će oborenih pogleda iz grobova izlaziti, kao skakavci rasuti, [54:8] i netremice gledajući u glasnika i žureći, nevjernici će govoriti: "Ovo je težak dan!" [54:9] Prije njih Nuhov narod nije vjerovao i roba Našeg je u laž utjerivao, govoreći: "Luđak!" - i Nuh je onemogućen bio. [54:10] I on je Gospodara svoga zamolio: "Ja sam pobijeđen, Ti se osveti!" [54:11] I Mi smo kapije nebeske pootvarali vodi koja je neprestano lila, [54:12] i učinili da iz zemlje izvori provru, i vode su se sastajale kako je određeno bilo, [54:13] a njega smo nosili na onoj od dasaka i klinaca sagrađenoj [54:14] koja je plovila pod brigom Našom - nagrada je to bila za onoga ko je odbačen bio. [54:15] I Mi to ostavismo kao pouku - pa ima li ikoga ko bi pouku primio? [54:16] i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje! [54:17] A Mi smo Kur’an učinili dostupnim za pouku - pa ima li ikoga ko bi pouku primio? [54:18] I Ad nije vjerovao - pa kakve su bile kazna Moja i opomene Moje! [54:19] Jednog kobnog dana poslali smo na njih leden vjetar koji je neprestano puhao [54:20] i ljude dizao, kao da su palmina stabla iščupana, [54:21] i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje! [54:22] A Mi smo Kur’an učinili dostupnim za učenje napamet i pouku, pa ima li ikoga ko bi pouku primio? [54:23] I Semud u opomene nije vjerovao. [54:24] Zar da slijedimo jednog od nas! - govorili su. "Tada bismo, uistinu, bili u zabludi i bili bismo ludi. [54:25] Zar baš njemu, između nas, da bude poslana Objava?! Ne, on je lažljivac oholi!" [54:26] Vrlo brzo će oni saznati ko je lažljivac oholi! [54:27] Mi ćemo poslati kamilu da bismo ih iskušali, pa pričekaj ih i budi strpljiv. [54:28] I upozori ih da će se voda između njih i nje dijeliti, svakom obroku pristupiće onaj čiji je red!" [54:29] Ali oni pozvaše jednog od svojih, pa se on spremi i prekla je - [54:30] i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje: [54:31] Mi poslasmo na njih jedan jedini krik, i oni postadoše poput zdrobljenog suhog lišća koje sakuplja onaj koji ima tor. [54:32] A Mi smo Kur’an učinili dostupnim za pouku, pa ima li ikoga ko bi pouku primio? [54:33] I Lutov narod u opomene nije vjerovao. [54:34] Na njih vjetar, pun pijeska, poslasmo - samo ne na Lutovu porodicu, nju u svitanje spasismo, [54:35] iz milosti naše. Eto, tako Mi nagrađujemo one koji zahvaljuju. [54:36] A on im je bio prijetio silom Našom, ali su oni u prijetnje sumnjali. [54:37] Oni su od njega goste njegove tražili, pa smo ih Mi oslijepili: "Iskusite kaznu Moju i prijetnje Moje!" [54:38] A rano izjutra stiže ih kazna koju će neprestano osjećati. [54:39] Iskusite kaznu Moju i prijetnje Moje! [54:40] A Mi smo Kur’an učinili dostupnim za učenje napamet i pouku, pa ima li ikoga ko bi pouku primio?! [54:41] I faraonovim ljudima su opomene došle, [54:42] ali oni porekoše dva značenja Naša, pa ih Mi kaznismo onako kako kažnjava Silni i Moćni. [54:43] Da li su nevjernici vaši imalo jači od njih, ili vi u knjigama nebeskim imate kakvu povelju? [54:44] Zar ovi da govore: "Mi smo skup nepobjedivi!" [54:45] Skup će, sigurno, poražen biti, a oni će se u bijeg dati! [54:46] Međutim, Smak svijeta im je rok, a Smak svijeta je užasniji i gorči. [54:47] Grješnici će, sigurno, stradati i u ognju biti [54:48] na Dan kada budu u vatru odvučeni, s licima dolje okrenutim: "Iskusite vatru džehennemsku!" [54:49] Mi sve s mjerom stvaramo, [54:50] i naređenje Naše je samo jedna riječ - sve bude u tren oka. |
|
أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: رد: Al-Qamar الأحد 19 مارس 2017, 6:22 am | |
| [54:51] A Mi smo već slične vama uništili, pa ima li koga ko bi pouku primio?! [54:52] I sve što su uradili u listovima je, [54:53] i sve, i malo i veliko, u retke je stavljeno. [54:54] Oni koji su se Allaha bojali biće u džennetskim baščama i pored rijeka [54:55] na mjestu u kome će biti zadovoljni, kod Vladara Svemoćnoga. |
|