|
| Adh-Dhâriyât | |
| | كاتب الموضوع | رسالة |
---|
أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: Adh-Dhâriyât السبت 18 مارس 2017, 10:14 pm | |
| Adh-Dhâriyât Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, [51:1] Tako Mi onih koji pušu snažno,* [51:2] i onih koji teret nose,* [51:3] i onih koji plove lahko,* [51:4] i onih koji naredbe sprovode -* [51:5] istina je, zaista, ono čime vam se prijeti, [51:6] nagrada i kazna sigurno će biti! [51:7] Tako Mi neba punog zvjezdanih puteva, [51:8] vi govorite nejednako,* [51:9] od njega se odvraća onaj za kog se znalo da će se odvratiti. [51:10] Neka prokleti budu lažljivci [51:11] koji su, utonuli u neznanje, ravnodušni! [51:12] Oni pitaju: "Kada će Dan sudnji?" [51:13] Onoga Dana kada se u vatri budu pržili! [51:14] Iskusite kaznu svoju - to je ono što ste požurivali! [51:15] Oni koji su se Allaha bojali - u džennetskim baščama će, među izvorima, boraviti, [51:16] primaće ono što im Gospodar njihov bude darovao, jer, oni su prije toga dobra djela činili, [51:17] noću su malo spavali [51:18] i u praskazorje oprost od grijeha molili, [51:19] a u imecima njihovim bio je udio i za onoga koji prosi i za onoga koji ne prosi. [51:20] Na Zemlji su dokazi za one koji čvrsto vjeruju, [51:21] a i u vama samima - zar ne vidite? - [51:22] a na nebu je opskrba vaša i ono što vam se obećava. [51:23] I, tako Mi Gospodara neba i Zemlje, to je istina, kao što je istina da govorite! [51:24] Da li je doprla do tebe vijest o uvaženim gostima Ibrahimovim [51:25] kada mu oni uđoše i rekoše: "Mir vama!", i on reče: "Mir vama, ljudi neznani!" [51:26] I on neprimijetno ode ukućanima svojim i donese debelo tele,* [51:27] i primače im ga: "Zar nećete da jedete?" - upita, [51:28] osjetivši od njih u duši zebnju. "Ne boj se!" - rekoše, i obradovaše ga dječakom koji će učen biti. [51:29] I pojavi se se žena njegova uzvikujući i po licu se udarajući, i reče: "Zar ja, stara, nerotkinja?!"* [51:30] Tako je odredio Gospodar tvoj - rekoše oni - [51:31] A šta vi hoćete, o izaslanici? - upita Ibrahim. [51:32] Poslani smo narodu grješnom - rekoše - [51:33] da sručimo na njih grumenje od ilovače, [51:34] svako obilježeno u Gospodara tvoga za one koji su u razvratu svaku mjeru prešli." [51:35] I Mi iz njega vjernike izvedosmo - [51:36] a u njemu samo jednu kuću muslimansku nađosmo - [51:37] i u njemu za sve one koji se boje patnje neizdržive znak ostavismo. [51:38] I o Musau, kada ga s očiglednim dokazom faraonu poslasmo, [51:39] a on, uzdajući se u moć svoju, okrenu glavu i reče: "Čarobnjak je ili lud!" [51:40] I Mi i njega i vojske njegove dohvatismo, pa ih u more bacismo, jer je bio osudu zaslužio. [51:41] I o Adu, kada na njih vjetar poslasmo u kome nije bilo nikakva dobra - [51:42] pored čega god je prošao, ništa nije poštedio, sve je u gnjilež pretvorio. [51:43] I o Semudu, kad mu bi rečeno: "Uživajte još izvjesno vrijeme!" [51:44] I oni se oglušiše o naređenje Gospodara svoga, pa ih uništi strašan glas na oči njihove, [51:45] i ne mogaše se ni dići ni od kazne odbraniti. [51:46] I o Nuhovu narodu, davno prije; to, zaista, bijaše narod neposlušni! [51:47] Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, a Mi, uistinu, još neizmjerno mnogo možemo, [51:48] i Zemlju smo prostrli - tako je divan Onaj koji je prostro! - [51:49] i od svega po par stvaramo da biste vi razmislili! [51:50] Zato požurite Allahu, ja sam vam od Njega da vas javno upozorim; |
| | | أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: رد: Adh-Dhâriyât الأحد 19 مارس 2017, 5:42 am | |
| [51:51] ne prihvatajte drugog boga osim Allaha, ja sam vam od Njega da vas jasno opomenem!" [51:52] I tako je bilo, ni onima prije ovih nije došao nijedan poslanik, a da nisu rekli: "Čarobnjak je!", ili: "Lud je!" [51:53] Zar su to jedni drugima u amanet ostavljali? Nisu, nego su oni ljudi koji su u zlu svaku mjeru bili prevršili, [51:54] zato ove ostavi, prijekor nećeš zaslužiti, [51:55] i nastavi savjetovati, savjet će vjernicima, doista, koristiti. [51:56] Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju, [51:57] Ja ne tražim od njih opskrbu niti želim da Me hrane, [51:58] opskrbu daje jedino Allah, Moćni i Jaki! [51:59] A nevjernike će stići kazna kao što je stigla i one koji su bili kao oni, i neka Me ne požuruju, [51:60] jer, teško nevjernicima na Dan kojim im se prijeti! |
| | | | Adh-Dhâriyât | |
|
مواضيع مماثلة | |
|
| صلاحيات هذا المنتدى: | لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
| |
| |
| |