أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: As-Sajdah السبت 18 مارس 2017, 9:09 pm | |
| As-Sajdah Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, [32:1] Elif Lam Mim. [32:2] Knjigu objavljuje, u to nema sumnje, Gospodar svjetova, [32:3] a oni govore: "On je izmišlja!" Ne, ona je istina od Gospodara tvoga da opominješ narod kojemu prije tebe nije došao niko da ga opominje, da bi išao Pravim putem. [32:4] Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; vi, osim Njega, ni zaštitnika ni posrednika nemate, pa zašto se ne urazumite? [32:5] On upravlja svima, od neba do Zemlje, a onda se sve to Njemu vraća u danu koji, prema vašem računanju vremena, hiljadu godina traje. [32:6] To je onaj koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi, [32:7] koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače - [32:8] a potomstvo njegovo stvara od kapi hude tekućine, [32:9] zatim mu savršeno udove uobliči i život mu udahne - i On vam i sluh i vid i pameti daje - a kako vi malo zahvaljujete! [32:10] Oni govore: "Zar ćemo, kad nestanemo pod zemljom, ponovo stvoreni biti?" Oni ne vjeruju da će pred Gospodara svoga izići. [32:11] Reci: "Melek smrti, koji vam je za to određen, duše će vam uzeti, a poslije ćete se Gospodaru svome vratiti." [32:12] A da ti je vidjeti grješnike kako će, oborenih glava pred Gospodarom svojim, reći: "Gospodaru naš, vidjeli smo i čuli smo, pa nas povrati da dobra djela činimo, mi, doista, čvrsto vjerujemo!" [32:13] A kad bismo htjeli, svakog čovjeka bismo na Pravi put uputili, ali Ja sam već istinu rekao: "Napuniću, zaista, Džehennem džinima i ljudima zajedno!" [32:14] Pa trpite zato što ste zaboravljali da ćete ovaj dan doživjeti - i Mi ćemo vas zaboraviti - i vječnu patnju trpite zbog onoga što ste radili. [32:15] U Naše riječi vjeruju samo oni koji, kad se njima opomenu, licem na tle padaju, i koji Gospodara svoga veličaju i hvale i koji se ne ohole. [32:16] Bokovi njihovi se postelja lišavaju i oni se Gospodaru svome iz straha i želje klanjaju, a dio onog što im Mi dajemo udjeljuju. [32:17] I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju. [32:18] Zar da vjerniku bude isto kao grješniku? Ne, njima neće biti isto: [32:19] one koji su vjerovali i dobra djela činili čekaju džennetske bašče u kojima će boraviti, kao nagrada za ono što su radili; [32:20] a one koji nisu vjerovali čeka vatra u kojoj će prebivati; kad god pokušaju iz nje izići, biće u nju vraćeni i biće im rečeno: "Trpite kaznu u vatri koju ste poricali." [32:21] I Mi ćemo učiniti da blažu kaznu iskuse, prije one najveće, ne bi li se pokajali. [32:22] A ima li nepravednijeg od onoga koji, opomenut riječima Gospodara svoga, njima leđa okrene? Mi ćemo, zaista, kazniti zlikovce! [32:23] Musau smo Mi Knjigu dali - ne sumnjaj nimalo u to da je on nije primio - i putokazom je sinovima Israilovim učinili. [32:24] Između njih smo Mi vođe određivali i oni su, odazivajući se zapovijedi Našoj, na Pravi put upućivali, jer su strpljivi bili i u dokaze Naše čvrsto vjerovali. [32:25] Gospodar tvoj će među njima na Sudnjem danu presuditi u onome oko čega su se razilazili. [32:26] Zar ovima nije jasno koliko smo Mi prije njih naroda uništili, po čijim oni nastambama hodaju? To su, zaista, dokazi, pa zašto neće da čuju? [32:27] Kako oni ne vide da Mi gonimo kišu u ogoljelu zemlju, i činimo da, uz pomoć njenu, niče rastinje kojim se hrani stoka njihova, a i oni sami - pa zašto neće da vide?! [32:28] I oni govore: "Kad će već jednom ta pobjeda, ako istinu govorite?" [32:29] Reci: "Na Sudnjem danu, kada nevjernicima neće nikako koristiti to što će tada vjerovati i kad im se nimalo vremena neće dati." [32:30] Zato se ti okreni od njih i čekaj, i oni doista čekaju! |
|