|
| Al-Hijr | |
| | كاتب الموضوع | رسالة |
---|
أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: Al-Hijr السبت 18 مارس 2017, 6:38 pm | |
| Al-Hijr Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, [15:1] Elif Lam Ra. Ovo su ajeti knjige, Kur’ana jasnog! [15:2] Zažaliće nevjernici često što nisu postali muslimani. [15:3] Pusti ih neka jedu i naslađuju se, i neka ih zavara nada - znaće oni! [15:4] A Mi smo uništavali gradove samo u određeno vrijeme, [15:5] nijedan narod ne može ni ubrzati ni usporiti konac svoj. [15:6] Oni govore: "Ej, ti kome se Kur’an objavljuje, ti si, uistinu lud! [15:7] Zašto nam meleke ne dovedeš, ako je istina što govoriš!” [15:8] Mi meleke šaljemo samo s Istinom, i tada im se ne bi dalo vremena da čekaju. [15:9] Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti! [15:10] I prije tebe smo poslanike prijašnjim narodima slali [15:11] i nijedan im poslanik nije došao, a da mu se nisu narugali. [15:12] Eto tako Mi Kur’an uvodimo u srca nevjernika, [15:13] oni u nj neće vjerovati, a zna se šta je bilo s narodima davnašnjim. [15:14] Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i oni se kroz nju uspinjali, [15:15] opet bi oni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!" [15:16] Mi smo na nebu sazviježđa stvorili i za one koji ih posmatraju ukrasili [15:17] i čuvamo ih od svakog šejtana prokletog; [15:18] a onoga koji kradom prisluškuje stiže svjetlica vidljiva. [15:19] A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste, [15:20] i dajemo vam iz nje hranu, a i onima koje vi ne hranite. [15:21] I ne postoji ništa čije riznice ne posjedujemo, a od toga Mi dajemo samo onoliko koliko je potrebno. [15:22] Mi šaljemo vjetrove da oplođuju, a iz neba spuštamo kišu da imate šta piti - vi time ne možete raspolagati. [15:23] I samo Mi dajemo život i smrt, i samo smo Mi vječni, [15:24] i samo Mi znamo one koji su vam prethodili, i samo Mi znamo one koji će poslije doći, [15:25] a On, Gospodar tvoj će ih, zaista, sve sabrati. On je mudar i sve zna. [15:26] Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog, [15:27] a još prije smo stvorili džine od vatre užarene. [15:28] I kad Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću stvoriti čovjeka od ilovače, od blata ustajalog, [15:29] i kad mu dam lik i u nj udahnem dušu, vi mu se poklonite!” [15:30] svi meleki su se, zajedno poklonili, [15:31] osim Iblisa; on se nije htio s njima pokloniti. [15:32] O Iblise, - reče On - "zašto se ti ne htjede pokloniti?" [15:33] Nije moje - reče - "da se poklonim čovjeku koga si stvorio od ilovače, od blata ustajalog." [15:34] Onda izlazi iz Dženneta- reče On - "nek si proklet [15:35] i neka se prokletstvo zadrži na tebi do Dana sudnjeg!" [15:36] Gospodaru moj, - reče on - "daj mi vremena do dana kada će oni biti oživljeni!" [15:37] Daje ti se rok - reče On - [15:38] do Dana već određenog. [15:39] Gospodaru moj, - reče - "zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudiću se da ih sve zavedem, [15:40] osim među njima Tvojih robova iskrenih." [15:41] Ove ću se istine Ja držati - reče On: [15:42] Ti nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim, osim nad onima koji te budu slijedili, od onih zalutalih. [15:43] Za sve njih mjesto sastanka Džehennem će biti, [15:44] on će sedam kapija imati i kroz svaku će određen broj njih proći. [15:45] oni koji su se Allaha bojali i onog što im je zabranjeno klonili, oni će u džennetskim baščama pored izvora biti. [15:46] Uđite u njih sigurni, straha oslobođeni! [15:47] I Mi ćemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni će kao braća na divanima jedni prema drugima sjediti, [15:48] tu ih umor neće doticati, oni odatle nikada neće izvedeni biti. [15:49] Kaži robovima Mojim da sam Ja, zaista, Onaj koji prašta i da sam milostiv, [15:50] ali da je i kazna moja, doista, bolna kazna! |
| | | أحمد محمد لبن Ahmad.M.Lbn مؤسس ومدير المنتدى
| موضوع: رد: Al-Hijr السبت 18 مارس 2017, 6:39 pm | |
| [15:51] I obavijesti ih o gostima Ibrahimovim - [15:52] kada su mu ušli i rekli: "Mir!” - on je rekao: "Mi smo se vas uplašili." [15:53] Ne plaši se!” - rekoše - donosimo ti radosnu vijest, učena sina ćeš imati." [15:54] Zar mi donosite radosnu vijest sada kad me je starost ophrvala? - reče on - "čime me radujete?" [15:55] Donosimo ti radosnu vijest koja će se doista obistiniti - rekoše oni -, "zato nadu ne gubi!" [15:56] Nadu u milost Gospodara svoga mogu gubiti samo oni koji su zabludjeli - reče on [15:57] i upita: "A šta vi hoćete, o izaslanici?" [15:58] Mi smo poslani narodu navjerničkom - rekoše - [15:59] samo ćemo svu Lutovu čeljad spasiti, [15:60] osim žene njegove, ona će, odlučili smo, sa ostalima kaznu iskusiti." [15:61] I kad izaslanici dođoše Lutu, [15:62] on reče: "Vi ste, doista, ljudi neznani!” [15:63] Ne! - rekoše oni. Donosimo ti ono u što ovi stalno sumnjaju, [15:64] donosimo ti ono što će se, sigurno, dogoditi, a mi, zaista, istinu govorimo. [15:65] Izvedi čeljad svoju u gluho doba noći, a ti budi na začelju njihovu, i neka se niko od vas ne osvrće, već produžite u pravcu kuda vam se naređuje!" [15:66] I Mi smo mu objavili ono što će se zbiti: da će oni, svi do posljednjeg, u svitanje uništeni biti. [15:67] U to dođoše stanovnici grada, veseli. [15:68] Ovo su gosti moji - reče on - "pa me ne sramotite, [15:69] i bojte se Allaha, i mene ne ponizujte!" [15:70] A zar ti nismo zabranili da ikoga primaš? - povikaše oni. [15:71] Ako već hoćete nešto činiti, eto kćeri mojih! - reče on.* [15:72] A života mi tvoga, oni su u pijanstvu svome lutali. [15:73] I njih je zadesio strašan glas kad je Sunce izlazilo, [15:74] i Mi smo učinili da ono što je gore bude dolje, i na njih smo kao kišu grumenje od skamenjene gline sručili - [15:75] to su, zaista, pouke za one koji posmatraju - [15:76] on je pored puta, i sada postoji;* [15:77] to je doista pouka za one koji vjeruju. [15:78] A i stanovnici Ejke su bili nevjernici,* [15:79] pa smo ih kaznili, i oba su pored puta vidljivi.* [15:80] I stanovnici Hidžra su poslanike lažnim smatrali,* [15:81] a Mi smo im dokaze Naše bili dali, ali su oni od njih glave okrenuli. [15:82] Oni su kuće u brdima klesali, vjerujući da su sigurni, [15:83] pa i njih u svitanje strašan glas zadesi [15:84] i ne bijaše im ni od kakve koristi ono što su bili stekli. [15:85] Mi smo nebesa i Zemlju i ono što je između njih mudro stvorili. Čas oživljenja će zacijelo doći, zato ti velikodušno oprosti, [15:86] Gospodar tvoj sve stvara i On je Sveznajući. - [15:87] Mi smo ti objavili sedam ajeta, koji se ponavljaju,* i Kur’an veličanstveni ti objavljujemo. - [15:88] Ne pružaj poglede svoje na ono što Mi dajemo na uživanje nekim od njih* i ne budi tužan zbog njih, a prema vjernicima blag budi [15:89] i reci: "Ja samo javno opominjem!" - [15:90] kao što smo sljedbenike Knjige opomenuli, [15:91] one koji Kur’an na dijelove dijele. [15:92] I tako Mi Gospodara tvoga, njih ćemo sve na odgovornost pozvati [15:93] za ono što su radili! [15:94] Ti javno ispovijedaj ono što ti se naređuje i mnogobožaca se okani, [15:95] Mi ćemo te osloboditi onih koji se rugaju, [15:96] koji pored Allaha drugog boga uzimaju; i znaće oni! [15:97] Mi dobro znamo da ti je teško u duši zbog onoga što oni govore, [15:98] zato veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i molitvu obavljaj [15:99] i sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj! |
| | | | Al-Hijr | |
|
مواضيع مماثلة | |
|
| صلاحيات هذا المنتدى: | لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
| |
| |
| |