Једноставна прича
Сестра са сасвим обичном причом. Упознала сам је на невероватан начин.
Увек сам се питала зашто ме је ислам привлачио, а тако сам мало знала о њему. Осећала сам велику повезаност с њим, за разлику од моје околине. Присутна је била и велика љубав према муслиманима, која је, ето, постојала у мени без неког значајнијег разлога.

Моја прича изгледа једноставно. Осећаш, схватиш и поверујеш. Свака прича о новом, рађању је чудесна. То рађање доживела сам у исламу. Храбро и снажно, поверовала сам да је Бог само један.

Увек сам се молила само Богу. Знала сам да човек, био жив или мртав, не чује молитве. Боже, шта да радим? Ти знаш, Ти ме упути! Ти знаш како се осећам кад чујем мирни и дивни муслимански позив на молитву. Зашто? Дај ми одговор? Да ли је то оно што дуго тражим? Не разумем га, али осећам, осећам сласт!

Тражила сам литературу о исламу, али нисам успевала да је нађем. Корачајући улицама Београда, у једној књижари сам пронашла превод Кур'ана на енглеском језику. Намеравала сам га купити кад завршим факултет, јер бих тада имала времена да се у већој мери посветим читању. Невероватно, али мени знање о исламу долази другим путем. Бог има Своје путеве и начине Упуте. Хвала Му! Шта се заправо догодило?

Увели смо брзи интернет и сада немам изговор да не читам и сазнајем, о исламу. Тако упознајем једног брата муслимана. Пре него што сам га упознала, нисам ни знала да постоје муслимани који практикују веру, јер таквих муслимана у мом ближем окружењу нема. Он је убрзо почео да ми шаље књиге и да ми објашњава све што ми није било јасно. Требало је пуно стрпљења за тако нешто, јер су се питања низала једно за другим. Понекад је то трајало сатима, па бих овом приликом да се захвалим како њему тако и свим муслиманима који су ми помогли. Заиста, без помоћи и подршке коју ми је Аллах преко њих дао, никако не бих успела.

Када сам почела да упознајем ислам, схватила сам да је то Прави пут. Тада је све кроз шта сам пролазила у животу добило неки смисао. Сазнала сам зашто сам скоро без икакавог знања волела и ценила ислам.

Почела су интернет познанства. То су људи чија лица и гласове нисам знала, али наша прича је била иста, а циљеви и тежње идентични. Нисам имала сумње по питању ислама. Наставила сам да упознајем што више људи. Онда сам решила да дођем у Сарајево. По први пут сам уживо чула езан и ушла у Аллахову кућу. Тада сам јавно изговорила Шехадет: Ешхеду ен ла илахе иллаллах ве ешхеду енне Мухаммеден абдуху ве ресулуху!

Хвала Ти, о Ти (Боже) Који упућујеш на Прави пут. Хвала Ти, Слављен нека си! Учврсти ме како би био задовољан мноме! Амин!
Мерјем