منتدى إنما المؤمنون إخوة (2018 - 2010) The Believers Are Brothers
سم الله الرحمن الرحيم..
مرحباً بكم في منتدى: (إِنَّمَا المُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ) والمنتدى فكرة للتواصل الأخوي إن شاء الله تعالى.. فعندما تمرون من هنا ستعطرون منتدانا.. وبوجودكم معنا ستحلو اللحظات.. وبتسجيل حضوركم ستبتهج الصفحات.
مؤسس ومدير المنتدى/ أحمد لبن.
The name of Allah the Merciful..
Hello to the forum: (The believers are brothers) and the Forum idea to continue the permanent brotherly love between us, if God willing.. When you pass by here Stattron our forum.. and your presence with us Sthlo moments.. and to register your attendance Stptahj pages.
Founder and Director of Forum / Ahmad Laban.

منتدى إنما المؤمنون إخوة (2018 - 2010) The Believers Are Brothers

(إسلامي.. ثقافي.. اجتماعي.. إعلامي.. طبي.. رياضي.. أدبي.. علمي.. تاريخي)
 
الرئيسيةالرئيسية  الأحداثالأحداث  التسجيلالتسجيل  دخول  

شاطر | 
 

 De salat van de profeet (sav)

اذهب الى الأسفل 
كاتب الموضوعرسالة
أحمد محمد لبن Ahmad_M_Lbn
مؤسس ومدير المنتدى
avatar

عدد المساهمات : 21020
العمر : 66

مُساهمةموضوع: De salat van de profeet (sav)   04/04/16, 02:32 am

In de naam van Allah
De salat van de profeet (sav)
---------------------------------------
Lof is enkel aan Allah. De zegen en vrede zij met Zijn dienaar en boodschapper Mohammed en zijn naasten en metgezellen. Vervolgens:
Dit zijn bondige woorden met betrekking tot de uitleg van de salat van de profeet (sav) die ik wilde presenteren aan iedere moslim, man en vrouw, zodat iedereen die het te zien krijgt zijn uiterste best doet in het volgen van de profeet (sav) hierin. Want de profeet (sav) zegt: "Bidt zoals jullie me hebben zien bidden." (Overgeleverd door el-Boekharie)

Hier heeft de lezer een uitleg daarvan:
1- Hij verricht de woedoe  grondig: Dat is dat hij zich wast zoals Allah (t) dat heeft geboden, handelend volgens Allah's woord: "O gelovigen! Wanneer jullie jezelf opmaken voor het gebed wast dan jullie gezichten, jullie armen tot de polzen, strijkt met jullie handen over jullie hoofden en wast ook jullie voeten tot aan de zolen." (el-Maidah: 6) En ook handelend in overeenstemming met de volgende uitspraak van de profeet (sav): "Zonder reiniging wordt geen salat aangenomen noch een aalmoes dat wordt besteed uit wat gestolen is van de oorlogsbuit." (Overgeleverd door Moeslim in zijn boek es-Sahieh) En tot slot handelend naar de uitspraak van de profeet (sav) aan degene die zijn gebed niet goed uitvoerde: "Wanneer je je opmaakt voor de salat verricht dan de woedoe grondig."

2- De bidder richt zich waar hij ook is met zijn gehele lichaam tot de kibla -en dat is de Kaaba-. Daarbij heeft hij de intentie de salat te verrichten die hij beoogt, hetzij een verplicht gebed, hetzij een vrijwillig gebed. Hij hoort de intentie daarbij niet uit te spreken. Want het opzeggen van de intentie is onwettig in de sharia, sterker nog het is een innovatie omdat de profeet (sav) de intentie niet heeft uitgesproken, noch zijn metgezellen. Het hoort tot de soenna dat hij voor zichzelf een afbakening neemt waartoe hij bidt als hij de salat voorgaat of alleen aan het bidden is. Dit heeft de profeet (sav) bevolen.

Het zich keren richting de kibla is een voorwaarde bij de salat, enkel in welbekende uitzonderlijke gevallen die zijn uitgelegd in de boeken van de geleerden.

3- Hij zegt de takbier op die geldt als de takbier ter opening van de salat. Daarbij zegt hij "Allahoe Ekber" kijkend naar de plaats waar hij zich zal neerwerpen.

4- Bij deze takbier heft hij zijn handen tot het niveau van zijn schouders of tot aan zijn oorlellen.

5- Hij plaatst zijn handen op zijn borst en legt zijn rechterhand op de buitenkant van zijn linkerhand, pols en onderarm. Dit doet hij omdat deze houding is vast komen te staan zoals in de hadith overgeleverd van Waail Ibn Hujr en Qabsah Ibn Huleb e-Taaie die dat heeft overgeleverd van zijn vader -moge Allah tevreden met hen zijn-.

6- Het is een daad van de soenna dat hij de smeekbede ter opening opzegt. Die luidt: "O Allah! Houd me op afstand van mijn zonden zoveel als U een afstand hebt gemaakt tussen het westen en het oosten. O Allah! Reinigt me van mijn zonden zoals het witte kleed hebt gereinigd van viezigheid. O Allah! Wast mijn zonden van me weg met water, met sneeuw en met hagel." (el-Boekhaarie en Moeslim zijn overeengekomen dat deze hadith authentiek is als overlevering van Aboe Hoereyrah (rm)) Als hij dat wil zegt hij in plaats van deze smeekbede het volgende: "Beginnend met alle lof aan U o Allah getuig ik dat U verheven bent van alle tekortkomingen. Uw naam is verheven en gepaard met zegen. Glorieus is Uw machtigheid. En er is geen god behalve U." Want deze smeekbede is authentiek overgeleverd van de profeet (sav). Mocht hij andere smeekbeden ter opening opzeggen die vast zijn komen te staan van de profeet (sav), dan kan dat geen kwaad.

Het optimale is dat hij af en toe deze smeekbede opzegt en een andere keer een andere smeekbede verkiest. Dit is volmaakter als naleving van de voorschriften. Daarna zegt hij: "Ik zoek toevlucht tot Allah tegen de verworpen satan.

In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadige." Dan reciteert hij soera el-Faatihah wegens de volgende uitspraak van de profeet (sav): "Hij die soera el-Faatihah niet heeft gereciteerd heeft niet gebeden." Vervolgens zegt hij: "Aamien" Hardop als het een salat betreft waarbij hardop wordt gereciteerd en binnensmonds wanneer het gaat om salat waarbij niet hardop wordt gereciteerd. Daarna reciteert hij uit de Koran wat hem makkelijk is. Het beste is dat de recitatie wordt gedaan uit de middellange soera's beginnend na soera "Qaaf" bij het middaggebed, het tweede middaggebed en het late avondgebed, uit de langere soera's daarvan tijdens het ochtendgebed en uit de kortere soera's daarvan bij het avondgebed, heel af en toe  uit de langere of uit de middellange soera's -dus bij het avondgebed-, zoals dat is vast komen te staan van de profeet (sav). Het is wettige handeling dat het tweede middaggebed wat korter is dan het middaggebed.

7- Vervolgens gaat hij over in de voorovergebogen stand. Daarbij zegt hij de takbier op terwijl hij tegelijkertijd zijn handen tot aan zijn schouders of zijn oren heft. In deze houding zorgt hij ervoor dat zijn hoofd evenredig recht staat met zijn rug.

Hij plaatst zijn handen op zijn knieën terwijl hij zijn vingers uitspreidt. Hij zorgt ervoor dat hij volkomen op zijn gemak is tijdens de roekoe en zegt: "Verheven is mijn Machtige Heer van alle onvolkomenheden." Het optimale is dat hij dat drie keer of meerdere malen herhaalt. Het is tevens een daad van de soenna dat hij daaraan het volgende toevoegt: "Beginnend met alle lof aan U o Allah, onze Heer! Verheven bent U van alle onvolkomenheden. O Allah! Vergeeft me."

8- Hij komt weer terug overeind waarna hij zijn handen heft tot aan zijn schouders of oren. Daarbij zegt hij: "Moge Allah degene die Hem looft aanhoren." Of hij nu imam is of alleen aan het bidden is.

Wanneer hij dan uiteindelijk rechtovereind staat zegt hij: "O onze Heer! Alle lof is aan U, en wel rijkelijk veel, proper en gezegende lof, zoveel als wat de hemelen kan vullen, zoveel als wat de aarde kan nemen , zoveel als wat tussenbeiden kan vullen en zoveel als iets dat enkel U nog kunt wensen en bepalen." Mocht hij dat aanvullen met: "U bent degene wie het toekomt geprezen en verheerlijkt te worden. Het meest waarachtige dat de dienaar heeft gezegd, en wij allen zijn Uw dienaren, is het volgende: "O Allah! Niemand kan hetgeen dat U heeft geschonken weerhouden en niemand kan hetgeen dat U heeft weerhouden geven. Hij die zich tegenover U machtig en groot opstelt, zijn machtigheid zal hem niet baten." Dan is dat een mooi.

Want dit is vast komen te staan van de profeet (sav) in sommige authentieke overleveringen. Wanneer hij achter een imam bidt, dan zegt hij na het overeind komen: "Alle lof komt U toe, o onze Heer!" Tot aan hetgeen wat hieraan is voorafgegaan.

In deze (staande) houding (na het overeind komen) is voor eenieder een daad van de soenna dat hij zijn handen wederom op zijn borst plaatst zoals hij dat deed in zijn houding voor de roekoe. Wat hierop duidt is vast komen te staan als hadith van de profeet (sav) overgeleverd door Waail Ibn Hoedjr en Sehl Ibn Sa'd (rm2)

9- Vervolgens werpt hij zich neer  terwijl hij de takbier opzegt. Hij plaatst eerst zijn knieën en dan pas zijn handen op de grond als dat mogelijk is. Echter wanneer dat te moeilijk voor hem is, dan plaatst hij zijn handen op grond en daarna zijn knieën. In deze houding richt hij zijn tenen en vingers naar de kibla terwijl hij zijn vingers tegen elkaar gedrukt houdt. Hij bevindt zich op zeven lichaamsdelen: Het voorhoofd samen met de neus, de handen, de knieen en de onderkant van zijn tenen.

Hier zegt hij: "Vrij van alle onvolkomenheden is mijn meest verheven Heer." Dit herhaalt hij driemaal of meerdere keren. Het hoort tot de soenna dat hij daaraan toevoegt: "Beginnend met alle lof aan U getuig ik o Allah, o onze Heer, dat U verheven bent alle onvolmaaktheden. O Allah! Vergeeft me."

De dienaar vermeerdert de smeekbeden in deze houding volgens de volgende uitspraak van de profeet (sav): "Verheerlijkt de Heer tijdens de roekoe. Bij de soejoed echter dienen jullie jullie in te spannen aangaande de smeekbede. Dat jullie smeekbeden daar zullen worden aanhoord is zeer waarschijnlijk." En volgens zijn uitspraak: "De dienaar is het dichtstbij zijn Heer wanneer hij zich in de houding van de soejoed bevindt.

Dus vermeerdert de smeekbede daarbij." Beide uitspraken zijn overgeleverd door Moeslim in zijn boek es-Sahieh. De bidder smeekt zijn Heer voor zichzelf alsook voor anderen onder de moslims om belangen en baten voor zijn werelds leven en het hiernamaals. Hierbij maakt het niet uit of hij een verplicht of een vrijwillig gebed aan het uitvoeren is.

In deze houding steekt hij zijn bovenarmen naar buiten uit, weg van zijn zij, verwijdert zijn buik van zijn bovenbenen, alsook zijn bovenbenen van zijn onderbenen en houdt zijn armen weg van de grond als naleving van de volgende uitspraak van de profeet (sav): "Neemt een gematigde houding aan tijdens de soejoed (zoals jullie zijn geboden) en laat iemand van jullie zijn onderarmen niet op de grond uitspreiden zoals een hond dat doet." (In overeenstemming overgeleverd door el-Boekhaarie en Moeslim)

10- Dan doet hij zijn hoofd terug omhoog uit die houding terwijl de takbier opzegt. Hij spreidt zijn linkervoet en zet zich erop en steekt zijn rechtervoet op. Zijn handen legt hij op zijn benen en knieen en zegt: "O mijn Heer! Vergeeft me. O mijn Heer! Vergeeft me.

O mijn Heer! Vergeeft me. O Allah! Vergeeft mijn zonden, hebt genade  met me, leidt me, voorziet me van mijn onderhoud, geeft me welzijn en geneest me." Hij zorgt ervoor dat hij volledig tot rust komt tijdens deze zittende houding totdat alle beenderen terug op diens plaats keren, zoals hij dat deed bij het terug overeind komen na de roekoe. Want de profeet (sav) kwam na de roekoe en de tussen de twee soejoed overeind en liet dat wat duren.

11-Hij zegt de takbier op en voert de tweede soejoed uit. Daarin handelt hij zoals hij dat deed van de eerste soejoed.

12- Dan doet hij wederom zijn hoofd omhoog waarbij hij de takbier opzegt en gaat lichtjes zitten zoals hij dat deed tussen de beide soejoed. Deze zit wordt ook wel de zit voor de rustpauze genoemd. Volgens de meest authentieke uitspraken van de geleerden is deze zit een daad van de soenna. Derhalve kan het geen kwaad mocht hij dit nalaten. Er is trouwens tijdens deze zit geen smeekbede of gedenken.


الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
http://almomenoon1.0wn0.com/
أحمد محمد لبن Ahmad_M_Lbn
مؤسس ومدير المنتدى
avatar

عدد المساهمات : 21020
العمر : 66

مُساهمةموضوع: رد: De salat van de profeet (sav)   04/04/16, 02:34 am

Daarna staat hij op voor het tweede deel van de salat zich met zijn knieën afzettend als dat haalbaar is. Mocht dat te inspannend voor hem zijn, dan steunt hij met zijn handen op de grond en zet zich af. Hij reciteert soera el-Faatihah zoals dat is voorgegaan in de eerste reka.

Vervolgens doet hij wat hij in de eerste reka heeft gedaan. Het is voor degene die zich heeft aangesloten bij een imam niet toegestaan dat hij de imam voor is met zijn bewegingen. Want de profeet (sav) heeft zijn geloofsgemeenschap hiervoor gewaarschuwd.

Ook het gelijktijdig handelen met de imam wordt afgekeurd. Voor hem is de handelswijze beschreven in de soenna dat zijn handelingen pas na de imam gebeuren maar ook zonder (te veel) achter te blijven op de imam, dus direct na de uitspraak van de imam (van bijv. De takbier). De profeet (sav) heeft namelijk gezegd: "De imam is er enkel opdat met zich bij hem aansluit en hem volgt. Handelt dus niet ongelijkmatig met zijn handelen. Wanneer hij de takbier opzegt, zegt dan ook de takbier op. Wanneer hij de roekoe uitvoert, voert dan de roekoe uit. Wanneer hij zegt: "Moge Allah degene die Hem looft aanhoren", zegt dan: "Met lof aan U o onze Heer!". En wanneer hij de soejoed verricht, verricht dan de soejoed." (De hadith is door el-Boekhaarie en Moeslim overgeleverd)

13- Als de salat tweedelig is, oftewel uit twee reka bestaat, zoals het ochtendgebed, het vrijdagsgebed of het feestgebed, dan blijft hij zitten wanneer hij overeind komt uit de tweede soejoed. Daarbij steekt hij zijn rechtervoet op en legt zijn linkervoet neer. Zijn rechterhand plaatst hij op zijn rechter bovenbeen en sluit al zijn vingers behalve de wijsvinger.

Daarmee wijst hij (recht vooruit) doelend op het monotheïsme tijdens het gedenken van Allah en tijdens de smeekbeden. Mocht hij enkel de ringvinger en de pink sluiten en vervolgens de middelvinger op de duim plaatsen (zodat er een cirkelvorm ontstaat) om dan met de wijsvinger richting kibla te wijzen, dan is dat een mooie daad. Want beide vormen zijn vast komen te staan van de profeet (sav).

Het optimale is echter dat hij beide uitvoeringen afwisselt. Zijn linkerhand plaatst hij dan op zijn linkerbovenbeen en -knie. In deze houding zegt hij de getuigenis op die als volgt luidt: "De saluten, lofprijzingen en schone woorden komen Allah toe. Moge de vrede, Allah's genade en zegeningen met je zijn o profeet (Mohammed). De vrede zij met ons en met Allah's vrome dienaren. Ik getuig dat er geen god is behalve Allah en ik getuig dat Mohammed zijn dienaar en boodschapper is." Daarna zegt hij: "O Allah! Spreekt Uw lof uit over Mohammed en zijn naasten zoals U Abraham en zijn naasten hebt geprezen.

Want voorzeker, U bent degene wie alle lof toekomt en U bent de Eervolle. En zegent Mohammed en zijn naasten zoals U Abraham en zijn aanverwanten hebt gezegend.

Voorzeker, U verdient alle lof en U bent de Eervolle." Hij zoekt de toevlucht tot Allah tegen vier zaken en zegt: "O Allah! Ik zoek toevlucht tot U tegen het Hellevuur, tegen de foltering in het graf, tegen de beproeving tijdens het leven en bij de dood en tegen de beproeving met de Dejjaal." Vervolgens smeekt hij om wat hij wil aan baten in het werelds leven en het hiernamaals.

Mocht hij voor zijn ouders of anderen onder de moslims bidden, dan is dat geen probleem. Het maakt hierbij niet uit of het een verplicht of een vrijwillig gebed betreft. Want de uitspraak van de profeet (sav) in de overlevering van Ibn Mas'ud toen hij hem de getuigenis onderwees is algemeen van karakter: "Laat hij vervolgens een smeekbede uitkiezen dat hem het meest bevalt en ermee zijn Heer aanroepen." In een andere bewoording staat: "Vervolgens kiest hij wat hij wat hij maar wil vragen." Dit is algemeen en geldt voor alles was de dienaar van nut is in dit leven en in het hiernamaals. Dan groet hij aan zijn rechter- en linkerkant en zegt: "De vrede en Allah's genade zij met jullie" aan beide kanten.

14- Als de salat uit drie reka bestaat -zoals het avondgebed- of uit vier reka -zoals het tweede middaggebed of het late avondgebed- dan zegt hij de getuigenis op zoals dat zojuist is vermeld samen met de verkondiging van de profeets lof en gaat vervolgens terug staan waarbij hij zich op zijn knieën afzet. Hij steekt zijn handen op tot aan zijn schouders en zegt daarbij de takbier op. Vervolgens plaatst hij zijn handen op zijn borst zoals dat is besproken en reciteert alleen soera el-Faatihah. Als hij soms tijdens de derde en de vierde reka van het middaggebed wat meer dan alleen soera el-Faatihah reciteert, dan kan dat geen kwaad. Want dit is als overlevering van Aboe Sa'ied el-Khoedrie vast komen te staan van de profeet (sav). Ook als hij de lofprijzing van de profeet (sav) na de getuigenis niet opzegt is dat niet fout omdat deze lofprijzing tijdens de eerste zit enkel een aanbevolen en geliefde daad is en niet verplicht. Na de derde reka -zoals in het geval van het avondgebed- en na de vierde reka -als bij het middaggebed, het tweede middaggebed en het late avondgebed- zegt hij de getuigenis op, spreekt de lofprijzing van de profeet (sav) uit en zoekt toevlucht tot Allah tegen de foltering van de hel, de foltering in het graf, de beproeving in het wereldse leven en in het hiernamaals en de beproeving van de Dejjaal. Daarna smeekt hij veelvuldig.

Een van de wettige smeekbeden in deze situatie is de volgende smeekbede: "O Allah! Geeft ons in dit leven het goede en in het hiernamaals het goede. Beschermt ons tegen de foltering in het graf." Want dit door Enes (ra1) overgeleverd. Hij zei: "Het meest smeekte de profeet (sav) met: "O Allah! Geeft ons in dit leven het goede en in het hiernamaals het goede. Beschermt ons tegen de foltering in het graf." De andere handelingen zijn zoals dat is voorgegaan bij de salat die uit twee reka bestaat. Echter hier zit hij op zijn zij zo dat hij zijn linkervoet onder zijn rechtervoet plaats en deze plat op de grond legt terwijl zijn rechtervoet heeft opgestoken. Deze houding staat beschreven in de hadith van Aboe Hoemeyd. Daarna groet hij aan zijn rechter- en linkerkant en zegt: "De vrede en Allah's genade zij met jullie", aan beide kanten. Vervolgens vraagt hij Allah driemaal om vergiffenis en zegt: "O Allah! U bent de Vrede en vrede komt van U. Verheven bent U o houder van majestie en gulheid. Er is geen god buiten Allah, alleen Hij, zonder deelgenoten aan Hem. Hem gehoort alle eigendom en Hem komt alle lof toe. Hij is tot alles machtig. Er is macht noch kracht behalve door toedoen van Allah. O Allah! Niemand kan wat U hebt geschonken tegenhouden en niemand kan wat U hebt weerhouden bieden.

Hij die zich tegenover U machtig en onbehoeftig opstelt, zijn machtigheid zal hem niet van nut zijn. Er is geen god behalve Allah en wij aanbidden enkel en alleen Allah. Hem gehoort alle gunst en goedertierenheid en komt de mooie lofprijzing toe. Er is geen god behalve Allah. Dit verkondigen we met alle trouwheid in de religie aan Hem, al mogen de ongelovigen dit afkeuren." Dan zegt hij drieëndertig keer de tesbieh op, drieëndertig keer de tahmied en evenzoveel de takbier. Als honderdste zegt hij: "Er is geen god behalve Allah, zonder deelgenoot tot Hem. Hem gehoort de eigendom en alle lof. Hij is tot alles machtg." Daarna reciteert hij de aya van de troon, de soeras el-Ikhlaas, el-Felaq en en-Naas na ieder gebed. Het is een daad van de soenna deze drie soeras driemaal te herhalen na het ochtendgebed en het avondgebed. Want er is van de profeet (sav) een authentieke hadith overgeleverd die daarop duidt. Zoals het ook een daad van de soenna is dat hij het volgende toevoegt aan het gedenken dat is voorgegaan na het ochtendgebed en het avondgebed: "Er is geen god behalve Allah, zonder deelgenoot aan Hem. Hij geeft leven en neemt het leven af. En Hij is tot alles machtig." En dat tien keer. Dit is vast komen te staan van de profeet (sav). Als hij imam is, dan draait hij zich naar de mensen en richt zich tot hen nadat hij driemaal om vergiffenis heeft gevraagd en nadat hij heeft gezegd: "O Allah! U bent de Vrede en vrede komt van U. Verheven bent U o houder van waardigheid en gulheid." Daarna vangt hij aan met de gedenkspreuken die zijn genoemd zoals dat staat vermeld in de vele overleveringen van de profeet (sav). Een van die overleveringen is de hadith van 'Aaishah (rv1) in het boek es-Sahieh van Moeslim. Al deze gedenkspreuken gelden als een daad van de soenna en zijn niet verplicht.


Het is voor iedere moslim, man en vrouw, een geliefde daad en van de soenna dat hij voor het middaggebed vier reka bidt en erna twee, na het avondgebed twee, na het late avondgebed twee en voor het ochtendgebed twee reka. In totaal zijn dat twaalf reka. Dit zijn de vaste vrijwillige gebeden want de profeet (sav) waakte over deze gebeden wanneer hij zich in zijn woonplaats bevond. Op reis echter liet hij deze gebeden, behalve het vaste vrijwillige gebed voor het ochtendgebed en de witr . Sterker nog, hij (sav) waakte over deze twee gebeden op reis of op plaats van vestiging. Aan de profeet (sav) hebben een mooi voorbeeld omdat Allah (verheven is Hij) zegt: "Voorzeker, jullie hebben aan de boodschapper van Allah een mooi voorbeeld." (el-Ahzaab: 21) En wegens de volgende uitspraak van de profeet (sav): "Bidt zoals jullie me hebben zien bidden." (Overgeleverd door el-Boekhaarie)

Het optimale is dat deze nadrukkelijk aangeraden vrijwillige gebeden het witr-gebed thuis worden verricht. Mocht hij ze echter in de moskee uitvoeren, dan kan dat geen kwaad. Want de profeet (sav) zegt: "Het beste gebed van een persoon is het gebed dat hij thuis verricht met uitzondering van het verplichte gebed." (Overgeleverd in overeenstemming door el-Boekhaarie en Moeslim)

Het waken over deze twaalf reka valt onder de redenen voor het binnentreden van het paradijs. Het is namelijk in Sahieh Moeslim vast komen te staan als overlevering van Oem Habiebah (rv1) dat ze zei: "Ik heb de boodschapper van Allah (sav) horen zeggen: "Er is geen moslim dienaar die voor Allah iedere dag twaalf reka extra bidt buiten de verplichte gebeden of Allah bouwt voor hem een huis in het paradijs." De geleerde et-Tirmidhie heeft na het overleveren van deze hadith de twaalf reka uitgelegd als wat we zojuist hebben opgenoemd.

Bidt hij vier reka voor het tweede middaggebed, twee reka voor het avondgebed en twee reka voor het late avondgebed, dan is dat mooi. Want de profeet (sav) zegt: "Moge Allah genade hebben met de persoon die voor het  tweede middaggebed vier reka bidt."

Overgeleverd door Ahmed, Aboe Daawoed, et-Tirmidhie die het als 'hasen' heeft verklaard en Ibn Khoezeymeh in es-Sahieh. De ketting van de hadith is sahieh. En eveneens omdat de profeet (sav) zei: "Tussen beide twee oproepen voor een gebed is er een (extra) salat, tussen beide oproepen voor een het gebed is er een salat." Na de derde keer zei hij: "Voor wie dat wil." Overgeleverd door el-Boekhaarie.

Als hij voor het middaggebed vier reka en erna vier reka bidt is dat ook goed. De profeet (sav) zegt namelijk: "Wie waakt over vier reka voor het middaggebed en vier reka erna, Allah zal hem verbieden voor het vuur." Overgeleverd door Imam Ahmed en door de houders van de boeken es-Soenen met een authentieke ketting als hadith van Oem Habiebah (rv1)


Dit betekent dat hij twee reka toevoegt aan het vaste vrijwillige gebed na het middaggebed. Want het vaste vrijwillige gebed voor het middaggebed bestaat uit vier reka en het vaste vrijwillige gebed erna uit twee. Dus voegt hij aan het laatste twee reka toe, dan is reeds volbracht wat in de hadith van Oem Habiebah (rv1) wordt beschreven.

Tot slot: Bij Allah schuilt alle succes. Allah's vrede en zegeningen zijden met onze profeet Mohammed zoon van Abdoellah en zijn aangewanten, metgezellen en trouwe volgelingen tot aan de Dag des Oordeels.


الرجوع الى أعلى الصفحة اذهب الى الأسفل
http://almomenoon1.0wn0.com/
 
De salat van de profeet (sav)
الرجوع الى أعلى الصفحة 
صفحة 1 من اصل 1
 مواضيع مماثلة
-
» limada mawa3id salat

صلاحيات هذا المنتدى:لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
منتدى إنما المؤمنون إخوة (2018 - 2010) The Believers Are Brothers :: (English) :: A Collection Of Writings On Islam-
انتقل الى: